Polar M400 en M800 versus Suunto Ambit 3

SuuntoAmbit3

De Polar M400, de Polar M800 en de Suunto Ambit 3 zijn drie interessante sporthorloges. Hoewel er een flink prijsverschil is is er een belangrijke overeenkomst tussen beide apparaten. Beide maken namelijk geen gebruik meer van ANT+ maar van Bluetooth SMART om gegevens te ontvangen en verzenden. Alle apparaten van Polar en Suunto zijn dan ook uitermate geschikt om met de mobiele telefoon te integreren. Tijd voor een vergelijking van deze 3 interessante sporthorloges met GPS.

polarM400

Ambit3De Suunto Ambit 3

De Ambit serie van Suunto betreft de outdoor- en trainingshorloges van Suunto. Deze horloges hebben GPS-navigatie, hartslagmeting, 3D-kompas, hoogtemeter en vele andere functies die voor allerlei sporten interessant zijn. De Suunto Ambit 3 volgde de Suunto Ambit 2 op. Het grootste verschil is dat de Suunto Ambit 3 volledig met Bluetooth SMART sensoren werkt terwijl de Ambit 2 alleen met ANT+ werkt. De Ambit 3 is zeer multi-functioneel en uitermate geschikt voor integratie met de smartphone via de Movescount app. De Suunto Ambit 3 is er in verschillende uitvoeringen. De run, de peak en de saphire. Wij testten de Peak. 

PolarV800De Polar M400 en M800

De Polar M400 en de Polar M800 zijn 2 sporthorloges met GPS die op hetzelfde principe gebaseerd zijn. In plaats van het bij Polar gebruikelijke WIND signaal maken zij gebruik van Bluetooth Smart. Dat maakt integratie met de Smartphone via de Polar Flow app heel gemakkelijk. Naast GPS navigatie en hartslagmeting herbergen beide apparaten vele functies die voor allerlei sporten interessant zijn. Maar de Polar M400 is wel wat meer een runnershorloge terwijl de Polar M800 ook erg geschikt is voor fietsen. dat komt omdat de M400 niet aan een speed- of cadans sensor of zelfs vermogensmeter gekoppeld kan worden en de M800 wel. 

Suunto Ambit 3, Polar M400, Polar M800: Grootste overeenkomsten

  • Alle drie zijn multifunctionele sporthorloges met ingebouwde GPS en hartslagmeting
  • Alle apparaten werken met Bluetooth smart en zijn prima te integreren met de smartphone, Android of IOS
  • De schermen zijn naar persoonlijks smaak in te vullen met de functies die je zelf wil zien
  • Onder water zijn alle 3 de apparaten prima bruikbaar

Suunto Ambit 3, Polar M400, Polar M800: Grootste verschillen

  • De Polar M400 kan niet gecombineerd worden met fietssensoren
  • Er is een significant prijsverschil tussen de Polar M400 versus de Suunto Ambit 3 en de Polar M800

Polar Flow versus Suunto Movescount

m400 appPolar kent de Polar Flow App voor Android en IOS, Suunto heeft de Movescount app. Mooi is dat zowel de Polar als de Suunto ook los van de apps kunnen werken. Dat betekent dat je de batterij van je smartphone kan sparen en dat je bij thuiskomst je sporthorloge kan syncen met je smartphone of tablet. Beide apps kennen de mogelijkheid om een automatische synchronisatie met Strave uit te voeren. Opmerkelijk hierbij is dat Strava zelf uitrekent welke afstand is afgelegd met welke gemiddelde snelheid. Dat komt niet altijd overeen met de waarnemingen van Polar of Suunto. 

Beide Apps geven de gebruiker volop informatie zoals de met de GPS opgenomen route met snelheden, gemiddelden, calorieeën, hartslag etc. Leuk bij de Polar Flow app is dat je zelf trainingsnotities kan toevoegen en een score kan geven hoe je je voelt. Zo krijg je een waar trainingslogboek. Mooi bij de Suunto Movescount app is de mogelijkheid na afloop een fimpje met foto's te genereren dat je kan delen op bijvoorbeeld facebook.  

MovescountGebruikservaringen

Alle apparaten dragen zeer comfortabel. Er zijn prettig materialen gebruikt en dat geldt niet alleen voor de polsband maar vooral ook voor de borstband. Overigens hebben we alle apparaten ook weten te koppelen aan een MIO polsband en dat werkte uitstekend. 

De apparaten werken vrij intuïtief hoewel de menustructuur bij zowel de Suunto als de Polar een beetje meer zoeken was dan gebruikelijk in deze tijd. Maar na een paar dagen gebruik ben je daar wel uit. Het instellen van de apparaten via de apps werkt niet gemakkelijk. Daarvoor is het beter om de apparaten via een USB kabel met de computer te verbinden. Dan kan je instellen wat je tijdens je workouts op je schermen wil zien en dan kan je bijvoorbeeld de Strava integratie instellen. Ook is het dan voor de Suunto Ambit 3 mogelijk een route te plannen en deze in je horloge in te laden. 

De GPS ontvangst is uitstekend en de hartslagmeters werken feilloos zonder storingen. De batterij van de Polars zijn met gebruik van de GPS wat eerder leeg dan bij de Suunto. Een uurtje of 6 is wel haalbaar maar veel langer niet. Dat kan wel eens lastig zijn bij bijvoorbeeld lange fietstochten. De Suunto houdt dat gemakkelijk vol. 


Voor zowel de Polar Flow als de Suunto Movescount apps geldt dat het downloaden en installeren zeer eenvoudig was. Het koppelen van de sporthorloges verliep bij beide aanvankelijk moeizaam. Inmiddels zijn beide merken wat verder met hun software versies en gaat het wel wat beter maar nog steeds kan het bij beide merken wat langer duren voor het apparaat herkend wordt en dus gesynchroniseerd kan worden. Voor de Polar Flow app geldt dat hier vaak storingen in optreden en bij de Suunto Movescount app geldt dat het vaak erg lang kan duren.