Wahoo Elemnt GPS getest

gps bike computer elemnt front v2.jpg.pagespeed.ce.CFlhdSxdRCAl een tijdje is Wahoo in de markt met een nieuwe GPS. De Wahoo elemnt. Waar de eerdere Wahoo devices eigenlijk alleen verlengde displays van de smartphone waren is de Wahoo Elemnt met ca €380,- een stand alone GPS met alle functies die je je als fietser maar kan wensen. Reden om deze te testen. 

Unieke interfaces

stravaDe Wahoo Elemnt is een fiets GPS waarmee je alle geregistreerde gegevens of geplande fietsroutes draadloos kan synchroniseren tussen je GPS en je smartphone. De verbinding gaat via Wifi of bluetooth, ANT+ of BT 4.0.

Je computer heb je daarbij niet perse nodig. Je smartphone synchroniseert vervolgens weer via de Wahoo Elemnts App alles met andere beschikbare apps of programma’s zoals bijvoorbeeld Strava of RidewithGPS.

Wahoo Elemnt app

screen696x696Je kan de Wahoo Elemnt volledig stand alone gebruiken maar ook in cominatie met de Elemnt app. Een handige functie is dat de thuisblijver via live tracking kan volgen waar je bent. En zelf kan je je fietsmaten op het scherm volgen. Bij gebruik verloor ik wel geregeld de verbinding tussen GPS en Smartphone waardoor deze functie niet altijd optimaal werkt. Mocht je stand alone fietsen dan kan je meteen na afloop van je rit een synchronisatie uitvoeren. Als je alles goed hebt ingesteld is het daarvoor voldoende om de app op te starten. De rest gaat vanzelf.

Compatible apps

De Wahoo Elemnt app synchroniseert vervolgens ook weer vanzelf met compatible apps. Zo verschijnt na afloop je rit automatisch in Strava. En tegelijk verschijnen met Strava geplande routes automatisch in je device. Met de Live segments optie zie je desgewenst je favoriete kommetje op je scherm verschijnen. Zo weet je waar je je versnelling in moet zetten om je records te verbeteren. Andere compatible apps zijn trainingspeaks, ridewithgps, garmin connect.

Afmetingen

WahooElemnt4De Wahoo Elemnt heeft een 2.7 inch LCD scherm. Het is geen kleurenscherm. Dat lijkt op het eerste gezicht een nadeel maar wie dit device eenmaal gebruikt zal dit niet als beperking zien. Het scherm is te allen tijde goed leesbaar, ongeacht de felheid van het licht. En als het donker wordt kan je zelfs kiezen voor een permanent verlicht scherm zodat je alles af kunt blijven lezen. Het gewicht is slechts 99 gram en meet 5.8 x 8.9 x 2.0 cm. Een zeer acceptabel formaat.

De bediening

Met de Wahoo Elemnt app kan je precies instellen hoeveel schermen dat je wil gebruiken en welke functies je op je scherm wil zien. Zo kan je kiezen voor een generiek scherm met basisgegevens, maar je kan ook kiezen voor specifieke themapagina’s. Zo kan je kiezen voor een “ climbing page” of voor alles wat te maken heeft met navigatie ov bijvoorbeeld vermogen. De mogelijkheden zijn oneindig. Met de goed bedienbare knoppen op het device navigeer je gemakkelijk en foutloos door alle pagina’s heen. Veel gemakkelijker dan menig touchscreen. Met de knoppen aan de zijkant kan je in- en uitzoomen waardoor je meer of minder functies tegelijk kan bekijken (van 1 tot 9 velden tegelijk).

Het eerste gebruik

De verpakking is veelbelovend. Want de Wahoo Elemnt is op een slimme manier verpakt en ziet er meteen aantrekkelijk uit. Het instellen van het apparaat voor het eerste gebruik werkt zeer intuitief. Je beging met het installeren van de Wahoo Elemnt app op je smartphone. Vervolgens scan je een QR code die op je device verschijnt. Meteen daarna zijn app en gps gekoppeld. Vervolgens voeg je via je app gewenste sensoren zoals een eventuele hartslagmeter, snelheidsmeter, cadans- en/of vermogensmeter in. In mijn geval koos ik voor alle 4 van uiteenlopende merken. De koppeling was hierbij geen enkel probleem en ik heb nog geen enkel apparaat meegemaakt waar dit zo gemakkelijk ging.

Firmware installeren

De app geeft het vanzelf aan als er een firmware update voor het apparaat klaar staat. In dat geval verbindt je je device via Wifi met het internet en krijgt deze een update. Dit proces verloopt niet met elk netwerk moeiteloos en moet je soms een paar keer herhalen. Omdat het niet altijd feilloos werkt heb ik hiervoor een workaround ontdekt. Dat is om de GPS via de thetering functie met wifi van de smartphone te verbinden en gebruik te maken van de 4G verbinding van de smartphone met het internet.

Andere interessante features

elemnt mountsEr zijn een aantal hygiene factoren waar een GPS gewoon aan moet voldoen. Denk aan de verschillende montage mogelijkheden op je stuur, stuurpen of aerostuur. De pauzeknop en de autopauze mag ook niet ontbreken. Maar leuke extra’s zijn de led lampjes aan de zijkant, de gratis kaarten wereldwijd en de integratie met meldingen op je smartphone.

Leds

WahooElemnt1Met de linker leds kan je zien in welke zone je presteert. Je kan hierbij kiezen voor vermogen, hartslag of snelheid. Met de bovenste leds zie je meldingen of waarschuwingen. Persoonlijk gebruik ik de leds niet maar het is.

Wereldwijd navigeren

Op het navigatiescherm zie je feilloos waar je fiets. Het is hierbij vrij eenvoudig om een uitgepeilde route te volgen die je simpel met bijvoorbeeld Strava gesynchroniseerd hebt. Als je echter afwijkt van je route is het niet zo de de Elemnt je automatisch weer de goede richting op navigeert. Ook kan je geen adres instellen om de GPS je daar naar toe te laten navigeren. Het is wel zo dat je wereldwijd gratis kaarten kan downloaden en je dus overal routes kan instellen en kunt volgen. Als je een afslag mist dan geeft het toestel rode LEDs weer. Het is maar net waar je behoefte aan hebt. 

Tot slot

Wahoo kwam met een verfrissend idee en heeft het uitstekend uitgewerkt. Op onderdelen is de Wahoo Elemnt onderscheidend en op onderdelen is het gelijk aan andere devices van bijvoorbeeld Garmin. De navigatie is wat minder goed uitgewerkt door het ontbreken van alternatieve routers of een een back to start knop. Wij vinden de Wahoo Elemnt vooral geschikt voor de sportieve fietser die houdt van het verzamelen en teruglezen van data.