Stages Powermeter voor SRAM 22 BB30

Stages Carbon with spindleStages Cycling startte in 2012 met een serie betaalbare vermogensmeters. Daar waar voorheen vooral met Powertap Naven of SRM Cranksets gewerkt werd startte Stages met een vermogensmeter in de linker crank. Hier kon je een standaard crankset simpel ombouwen tot vermogensmeter. Voor mijn eigen SRAM Force 22 crankset was montage van een Stages vermogensmeter aanvankelijk helaas niet mogelijk maar eind 2015 kwam SRAM met een oplossing. Reden om deze te testen. 

 

sram force 22Stages crank paste niet op 11 Speed SRAM Cranksets

Voor de meest gangbare cranks van Shimano ontwikkelde Stages uit Boulde Colorado een betaalbare linker crank. Montage was eenvoudig, de originele linker crank afnemen, een nieuwe stages crank plaatsen en rijden maar. Maar de SRAM Red 22 en SRAM Force 22 BB30 cranksets hebben een vaste as aan de linker crank vast zitten. Hierdoor was het vervangen van de linker crank niet mogelijk. Hetzelfde geldt voor een aantal FSA cranksets. 

Extra Stages as voor SRAM Crankset

 • spindles stagesStages ontwikkelde speciaal voor de Carbon 11 Speed BB30 Cranksets van SRAM een aantal Spindles. Zo'n spindle kost €99,-en wordt aan de rchtercrank gemonteerd (dus aan de kant van de tandwielen). Daarna wordt de orginele stages crank gemonteerd. De spindles zijn te koop in een aantal maten en zo maak je van de volgende crankset een betaalbare vermogensmeter.
  SRAM Red 22 BB30
  SRAM Force 22
  SRAM Rival 22
  SRAM Force/Rival CX1 BB30
  SRAM mountain bike cranks met 9 of 15.5 mm spacers

Montage van de Stages vermogensmeter voor SRAM BB30 Cranksets

Het monteren van de Stages vermogensmeter vereist een paar extra handeling. Maar ingewikkeld is het niet. Met bijgaand filmpje wordt het vanzelf duidelijk. 

Eigenschappen van de Stages vermogensmeter

Stages werkt met een vermogensmeter in de linker crank. Stages claimt een nauwkeurigheid van 2%. Omdat er maar één crank gebruikt wordt geldt het gemeten vermogen voor het linkerbeen. Normaal gesproken is er een afwijking tussen het linker en rechterbeen. Dat wordt hier niet in meegenomen. Maar de meter is betrouwbaar en consistent genoeg voor team Sky om hier mee te trainen en te racen. De crank bevat een unit die de batterij herbergt en naar keuze kan je een ANT+ of Bluetooth signaal opvangen. Wij testten dit met Iphone en Android smartphones, met de Wahoo Elemnt en Wahoo RFLKT fietscomputers, Suunto Ambit 3 en Polar M400 horloges en overal werkt het feilloos.

Het gebruik van de Stages vermogensmeter

Fietsend merk je geen verschil tussen de originele crankset en de stages vermogensmeter. Kijkend op je tellertje wordt dat een ander verhaal. Het juist instellen van je fietscomputer vergt even wat denk werk. Kies je voor het realtime vermogen dan zie je de nodige wisselingen op je scherm. Het is beter te kiezen voor het gemiddeld vermogen per 3, 5 of 10 seconde. Maar dat is allemaal mogelijk. Wil je effectief trainen dan geeft de vermogensmeter je objectieve feedback. Veel meer dan de snelheidsmeter want wind of stijging be"invloeden natuurlijk de snelheid en hoeven het vermogen niet te beïnvloeden. Door met tegenwind of bergop naar je vermogensmeter te kijken kan je je krachten gemakkelijk doseren. Thuis gekomen heb je een schat aan trainingsinformatie. Van elke trainingsseconde op elk terrein weet je het geleverde vermogen. Relateer dat aan je hartsleg en je kan er heel wat op los analyseren. Weet je het vermogen dat je kan fietsen op je omslagpunt dan kan je gemakkelijk een tijdrit indelen.

Stages Vermogensmeter, voor wie vanaf welk niveau?

De vraag blijft natuurlijk altijd vanaf welk niveau je hier baat bij hebt maar leuk is het in elk geval. Omdat de stages vermogensmeter betaalbaar is wordt dit toegankelijk voor de goede wielertourist of amateur waar voorheen vooral door profs met vermogensmeters getraind werd.